Šiandien prasideda penkias dienas truksianti Kalėdų mugė Frankfurte. Ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo ir nusipirkt nieko negalėjau. Kalbu apie anų metų sausį. Bet štai tokia ta mugės realybė – atvažiuoji pažiūrėti, seilę pavarvinti ir pasidaryti užsakymus kitiems metams. Šį darbą, net neabejoju, nuveikė didžioji dalis meniškų krautuvėlių iš viso pasaulio. Taigi, greičiausiai tai, ką šiemet kalėdiško ar meniško šventėms pirkote savo namams, artimiesiems, draugams atkeliavo iš 2019 metų pradžioje įvykusios būtent šios parodos Vokietijoje.

Trumpa apžvalga ir schema tiems, kas dar nesate joje buvę. Visa mugė yra suskirstyta į 3 sritis – Christmas World, Paper World ir Creative World. Aš jau neminėsiu, kiek kilometrų tenka įveikti pėstute, norint nuosekliai įlįsti į kiekvieną iš šių pasaulių. Nes parodos plotas užima panašiai kiek 3 Vilniaus Akropoliai. O kur dar perėjimai tarp šių pasaulių! Pamenu, kaip tąkart kojas skaudėjo. Jausmas kaip po gero bėgimo maratono. Su kolege Ieva nepabūgome prisėsti net ir ant parodų salės rožinio veliūrinio kilimo bei pailsinti kojas. Tačiau įspūdžiai neišdildomi, nes patyrinėti tikrai yra ką.

Christmas World – tai visas pasaulis, kuriame telpa žodis Kalėdos. Čia vyksta įvairūs seminarai apie pardavimų psichologiją. Kaip užburti klientą savo turimoje gėlių ir floristikos prekių parduotuvėje. Kokios priemonėmis prekybos vietai suteikti sielą, sužadinti norą pirkti bei visi kiti pasąmoniniai niuansai. Be seminarų ir live-show demonstracijų, didžiausią dėmesį, žinoma, traukia patrauklūs stendai, kurie čia blizga, čia traška, čia groja, čia išsiskiria grandiozinio dydžio kalėdine atributika, ryškiu apšvietimu, spalvomis, jūra lempučių! Su Jumis vokiškai sveikinasi ir didelėmis akimis klapsi natūralaus dydžio medis, už ekspozicijos kampo siūbuoja pastato didumo rogės, “Šilelio” televizoriuje plazdena dirbtinė liepsna, imituojanti židinį, ant šniūro kulverstį daro žaislinis besmegenis, išlindęs iš medinės trobelės ragus sukioja netikras briedis ir sveikinasi pingvinai. Šiame pasaulyje taip pat ir kaspinai dovanoms, žvakės, namų kvapai, sodo reikmenys bei augalų pasiūla. Floristas, gėlių ir augalų mylėtojas, Šv Kalėdų puoselėtojas tikrai ras, kur paganyti akis.

PaperWorld – tai pasaulis, prie kurio vis dar nedrąsiai bandau prisiliesti pati. Nesakau, jog gėlių tema jau yra išsemta, tačiau popieriui visuomet jaučiau silpnybę. Esu netgi rašiusi magistro darbą apie spaudos likimą. Popieriaus išlikimo klausimą šioje mugėje tyrinėja ir jį naudojantys specialistai. Čia vyksta forumai ir diskusijos apie skaitmeninę mediją, būsimas kartas ir jų elgseną, galiausiai būsimą popieriaus „gyvenimą“ knygose, atvirutėse, rankdarbiuose. Stendai žavi popieriaus asortimentu. Nuo plono blizgančio ir įvairiaspalvio dovanų pakavimo iki gruoblėto akvarelinio ar netgi rankų darbo. Su tikrų džiovintų augalų įspaudais ar kitais Jums mielais motyvais! Čia ir įvairūs pakavimo sprendimai, nematytų faktūrų dėžutės. Didelis dėmesys skiriamas terminui „future-office“. Kaip jis atrodys? Kokios įrangos reikės? Koks jis galų gale bus? Ar bus?

CreativeWorld – pasaulis, mylintiems spalvas, dažus, rankdarbius, modiliną, polimerinį molį. Bet ką, kas susiję su menais. Šis pasaulis pagal ekspozicinį plotą yra mažiausias iš visų, tačiau galimybės kūrybai yra didžiausios. Jame galima testuoti populiariausius markerius, dažus, plunksnas, kaligrafinį tušą, grafiti priemones. Verda nuožmios diskusijos apie meną gatvėje, kuriant išskirtinį miesto stilių. Pristatomi nauji dailės reikmenys, lipdukai, teptukai, spauda ant tekstilės, akvareliniai dažai, spaudukai ir dar visa galybė meninių priemonių. Demonstruojamos lazerinės spaudos galimybės. Susipažįstama su tiekėjais iš įvairių pasaulio šalių.

Į tokią mugę verta nuvykti bent vieną kartą, nes ji yra didžiausia, kūrybiškiausia ir visokia kitokia “-iausia”. Akis paganyti į pribloškiančius dalyvių stendus ir įvertinti, kiek kruvino darbo įdėta į pasiruošimą. Vienas vienintelis dalykas, kuriuo aš tąkart tikrai nusivyliau – per mažas dėmesys, skirtas gyvoms gėlėms. Vos keli floristikos tiekėjai, brukantys katalogus su rožių asortimentu ir taip bandantys grybštelti bent dalį į mugę atklydusiojo dėmesio. Po parodos parsivežiau lankstinukų, dovanų iš prekeivių, kaligrafiškai suraitytą savo pačios vardą, mugės programą prisiminimui, nuostabią kreidelių paletę ir drobinį maišelį viskam sudėti.

Tiems, kas ruošiatės į Kalėdų mugę Frankfurte ar jau skrendate, patariu pasikaustyti kojas patogia avalyne ir nusiteikti ilgiems kilometrams beribėje erdvėje, parsivežti aibę gražių prisiminimų ir mugės nuotaikomis gyvuoti dar ilgai ilgai. Manuosius įspūdžius rasite apačioje.

P.S. O aš čia dar apsilankysiu. Bet jau tik tada, kai turėsiu savo gėlių parduotuvėlę 😉

Foto: mano Huawei. Atleiskit už kokybę, kuri vietomis prastoka dėl įbrėžto kameros stikliuko.

Smagios peržiūros!

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute

KALĖDŲ MUGĖ FRANKFURTE | CHRISTMAS WORLD IN FRANKFURt, Roberta Drasute